حافظه

حافظه پایدار HPE یا HPE Persistent Memory چیست؟

برای اینکه بدانید حافظه پایدار چیست ابتدا کمی به عقب برمیگردیم. از چند دهه گذشته برای ساخت کامپیوترها، حافظه و فضای ذخیره سازی به صورت بخش های جداگانه در نظر گرفته می شود یعنی سخت افزارهایی به نام هارد دیسک ها یا SSD ها وظیفه ذخیره سازی اطلاعات را دارند اما شکل و پروتکل یا پورت آنها همواره در حال تغییر است.

در سرور ها رم وظیفه پردازش اطلاعات را دارد اما مشکل اساسی آنها این است که اگر سرور خاموش شود دیتای موجود در آنها نیز از بین می رود.

شرکت HPE شرکتی است که در جهت یکی کردن پردازش و ذخیره سازی ماژول های RAM اقدام کرده و حافظه جدیدی به نام حافظه ماندگار یا Persistent Memory را به کاربران عرضه کرده است.

 

DRAM چیست ؟

در ماژول های رم چیپست های مشکی رنگی وجود دارد که به آنها DRAM گفته می شود؛ سرعت DRAM ها بسیار بالاست ولی هزینه آن تقریبا زیاد است و اگر احیانا سرور خاموش شود، متاسفانه همه ی اطلاعات موجود در DRAM پاک می شود.

در مقابل حافظه فلش سرعت کم تری دارد ، ولی با خاموش شدن سرور، اطلاعات ذخیره شده محفوظ می ماند. حافظه فلش مانند همان DRAM ها هستند با این تفاوت که برای پردازش به کار نمی روند و فقط برای ذخیره سازی اطلاعات به کار می روند.

حافظه پایدار چیست ؟

حافظه پایدار چیست ؟

NVDIMM چیست ؟

ماژول های حافظه پایدار شرکت HPE (به نام NVDIMM)، هم از سرعت DRAM و هم از پایداریِ فلش برخوردار هستند.

پس حافظه های NVDIMM جایگزین حافظه های ذخیره سازی خارجی نیستند، در واقع حافظه پایدار، فضای ذخیره سازی ای را در اختیار کاربران قرار میدهند که در زمان خراب شدن سرور، اطلاعات از بین نرود. این حافظه در در گذرگاه (BUS) پر سرعت حافظه قرار دارد.

پس همچنانSSD ها، هارد دیسک ها هنوز هم برای ذخیره سازی اطلاعات با حجم بالا، بهترین مورد هستند.

برنامه ها در حافظه NVDIMM شرکت HPE، با سرعت بالایی انجام می شوند؛ چون داده ها بین فضای ذخیره سازی و پردازنده جابه جا نمی شود. به همین علت اتلاف وقت صورت نمی گیرد و سرعت انجام کار بالا می رود.

به عنوان مثال اگر سروری که تعداد رم بسیار زیادی دارد مانند HPE ProLiant DL580 GEN 9 را روشن کنیم در صورت استفاده از رم های معمولی ممکن است تا ۱ ساعت بوت شدن آن به طول انجامد اما اگر از رم های NVDIMM استفاده کنیم این زمان به چند ثانیه تغییر می کند.

البته HPE نخستین شرکتی نیست که اینگونه حافظه ها را تولید می کند؛ شرکت میکرون تکنولوژی و وایکینگ تکنولوژی نیز به ساخت این حافظه پرداخته اند و سایر شرکت های تولیدکننده ی سرور نیز، بر روی اشکال مختلف این حافظه در حال آزمایش هستند.

NVDIMM چیست ؟

NVDIMM چیست ؟

قابلیت های NVDIMM

طبق اعلام شرکت HPE، حافظه های NVDIMM این شرکت که براساس پروتکل NVMe هستند، می توانند پهنای باندی تا ۶ برابر SSD ها و تا ۲۴ برابر IOPS ها را در اختیار کاربران قرار دهند.

شرکت HPE، فروش NVDIMM را از سرور ProLiant Gen9 (سری DL360 و DL380) شروع کرده. به جهت اینکه سیستم عامل باید از وجود NVDIMM مطلع باشد تا بتواند از ویژگی های آن بهره مند شود.

بیشترین استفاده از این حافظه ها، برای برنامه هایی است که برای کار با NVDIMM برنامه نویسی شده اند.اما برنامه های استاندارد هم می توانند از این حافظه ها استفاده کنند اما زمان استفاده از این تکنوولوژی با افزایش عملکرد روبه رو می شوند.

طبق اعلام شرکت HPE، شرکت مایکروسافت از NVDIMM پشتیبانی می کند (ویندوز سرور ۲۰۱۶ به بعد). البته همکاری شرکت HPE فقط با شرکت مایکروسافت نیست  و با شرکت هایی مانند لینوکس و سایر توسعه دهندگان نرم افزار نیز ارتباط دارد.

 

مطالعه بیشتر :  خرید رم سرور اچ پی 

مشخصات حافظه های NVDIMM

حافظه هایNVDIMM  به یک باتری لیتیوم یونی (۹۶ وات) در داخل سرور وصل می شوند و شامل یک میکروکنترلر هستند.

این باتری می تواند از ۱۲۸ گیگابایت حافظه پایدار سرور پشتیبانی کرده و زمانی که سرور به هر علتی دچار مشکل شود، این باتری نیروی لازم را جهت پشتیبان گیری کامل اطلاعات موجود در DRAM را تامین می کند.

البته به گفته ی شرکت HPE، برای برنامه هایی که فرآیند پردازش در داخل حافظه با سرعت بالا انجام می گیرد (مانند پایگاه داده ها) حافظه پایدار NVDIMM ، کاربردی است.

آزمایش های صورت گرفته بر روی عملکرد برنامه های کاربردی (مربوط به پایگاه داده) و تحلیلی که روی NVDIMM ها قرار گرفته اند؛ نشان می دهد که عملکرد آنها افزایش ۱۰ برابری داشته است.

به عنوان نمونه در مواردی ، حتی قبل از قرار گرفتن NVDIMM روی این برنامه ها، کاربران افزایش ۲ برابری سرعت را در زمان ورود به سیستم پایگاه داده (SQL Server) تجربه کرده بوده‌اند.

شرکت HPE قصد دارد علاوه بر عملکرد، ظرفیت NVDIMM ها را نیز افزایش دهد.( احتمال دارد تکنولوژی پر سرعت Xpoint سه بعدی اینتل، به صورت حافظه پایدار ارائه شود.)

<<< به این مطلب امتیاز دهید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *